Amz
dulu2, time cuti sekolah ke tak cuti sekolah ke, pada aku sama je sbb tak effect aku nyer jadual. Tapi, semenjak Haziq masuk darjah satu, baru lah terasa pasal cuti sekolah ni. Mula2 awal2 tahun tu... kelam kabut jugak tanya orang bila cuti; tanya anak sendiri tak blh percaya sangat.. al maklum, budak darjah satu, kadang2 apa2 mesej dari pihak sekolah lupa aje nak bagitau (surat dari cikgu pun boleh hilang). Ada ler sekali dua, kami as parents ni, kena call kawan2 bertanya pasal events kat sekolah. Sometimes, kawan2 punya jawapan pun "sama ler anak aku, aku baru ingat nak tanya kau" ... muuahahahahaha.
Back to cuti sekolah.. cuti hujung tahun ni, since lama cutinya, kesian pulak nak biarkan Haziq duduk rumah jer sepanjang cuti. But, as parents yg bukan kerja kat sekolah, bukannya kitaorang ada cuti, so, kena lah pikirkan cara lain nak isi masa cuti sekolah anak.
1. Hantar anak balik kampung - No, tak jadi. Sbb anak2 sedara dah ramai di 'pos' balik kampung, aku dengar suara mak aku pun mcm dah letih jer jaga cucu2 lain. Rumah 'opah' yg dekat, Haziq pulak takmo pegi. Maklum ler dekat, selalu blh jumpa. Eksyen dia.
2. Program cuti sekolah - macam kem hafazan or sewaktu dgnnya. Either aku terlambat nak register or time tak convenient utk aku nak hantar dan ambik. The least we can do, continue kelas mengaji Iqra kat rumah seminggu sekali.
3. Swimming class - ini last minute nyer arrangement kat area office aku. Haziq join on 2nd lesson, tp ok, dia blh ikut. By the end of the lesson, dah blh berenang 2 meter (Haziq cakap 5m tp aku tgk cikgu swimming tu tulis 2m). Yang ini convenient utk aku, lepas class Haziq boleh rehat2 dlm bilik aku sementara nak tunggu aku siap kerja and balik rumah.
4. Weekends - buatlah apa2 aktiviti yg Haziq suka; a trip to Aquaria, tgk wayang or most of the time - jalan2 tak buat pape esp kat shopping mall (ini, Mami Haziq punya kesukaan).

Ayra ... dia ikut ajer. Asalkan boleh keluar jalan2 naik kereta, dia dah happy.
She's not walking... yet!. Sebenarnya, kalau dia nak, dia dah boleh berjalan 2 or 3 langkah sendiri or kalau ada orang pegang sebelah tangan dia, laju jer dia jalan. But, on her own. mmg dia tak nak. Either tak confident or dia mmg malas. Kalau paksa2 dia, sure nangis. So far, we just let her have her way... she'll walk when she's really ready.
Bercakap.. no problem in this area. Macam2 dah boleh sebut ... ammi or mi mi (mummy), diddi (daddy), bang (abang), pun, mis mis , min min (prune, kismis, vitamin - all her fav, hari2 nak makan ni), e ek (egg - but sometimes, makanan lain pun ayra sebut e ek jugak), bat (ubat), tik (cantik esp when refering to rantai (yg cantik) ), bebek (bibik), pah (opah or phone( apa kaitan pah and phone, aku pun tatau)), kakak. Also, she can say 2 words like "nak Diddi" "nak kong" (nak dokong), "air cak" (air masak).
She also can understand when asked to do something, like yesterday, I was talking to her and Haziq, in long sentences, about her holding two slices of apple and give one to Abang. And she did it! Paham dah...

As for me, good news .. no more morning sickness. yeah! maka  bermula lah sesi menggemukkan badan cik puan ini. hehehehe. asyik2 ler lapar. datang opis siap bawak bekal, in case aku lapar sebelum lunchtime. Sekarang ni, tiba2 aku suka makan yang manis2: kismis, coklat, ice cream. Still cannot tolerate fish.
At 20 weeks, yg tak bestnya... asyik2 nak kena ke toilet. letih tau.
Amz
aku tak paham le
pesal, everyday masa aku nak dtg kerja, mesti ada je kereta yg pasang lampu. aku bukan nye dtg kerja pukul 6 pagi yea. time aku dtg kerja adalah bila matahari dah keluar sepenuh nya, siang terang benderang.
aku tau le, kalau ddk lane paling kanan tu makna nya ko bawak kereta laju. sedia maklum. tapi, mesti kah ko bukak lampu? pesal kereta2 lain kat lane paling kanan tu takde pun bukak lampu. kalau convoi ke, aku paham le. Ni, sebijik je kereta ko, pun pasang lampu. Paling aku tak paham, kadang2 ddk middle lane pun, ko pasang lampu jugak.
Lagi aku tak paham, lepas keluar dari highway, kat jln biasa before sampai opis.. pun ada lagi yg suka pasang lampu. Apa kes?
aku tak paham betul lah. Kot2 le kat area opis aku ni ada spital, aku paham le kot2 ini kes emergency, mintak laluan kat pemandu-pemandu sekalian... tapi, sini takde spital.
isk, macam le kereta ko sorang ada lampu. Kereta aku takde lampu kot, sbb tu aku tak pasang.
Agaknyer, ada kod jalanraya yang aku belum paham ni.
Silalah beritahu: Saya pasang lampu kereta di siang hari kerana .... ??
Amz
Since last week, I've been looking after 4 kids; 2 of mine (7 y.o and 1 y.o), 1 nephew (6 y.o.) and 1 niece (3 y.o.). Sungguh mencabar kesabaran dan memenatkan, up to a point that coming to my office was 'heavenly quiet and calming'. Aku tak tahulah orang yg ada anak ramai and quite close in age ni manage macammana... baru seminggu pun aku rasa macam nak pengsan.
On Friday, aku and Mak Teh (along with bibik) bawak budak2 4 orang ni pergi Giant - 3 adults and 4 kids, aku ingat ok ler. Belum masuk Giant dah sorang buat hal.. nak pegi main kat playground, nangis2 nak pegi jugak. Then, nak beli satu2 barang (esp toys) punyalah lama... then ada yang berebut makanan, ada yang berlari2an, ada yang nak tidur, ada yang nak dukung. By the time we're back in my car, aku nyer temper dah menggelegak. Arrghh.. tensen sungguh dengan budak2 ni. Memang aku tak bawak dah diaorang pegi beli barang lepas ni. Saturday morning, Mr K woke me up ... "jom bersiap, nak bawak budak2 ni pegi jalan2" ... oh nooo.. aku mmg tak sanggup dah. "takpe, saya ada" ... true enough, they did behave a bit with Mr K around.
Strategi aku sekarang ni... petang2, kasik diaorang main sampai penat so that malam2 tidur awal. Hihihi... kasik diaorang main dlm pool plastik sampai kecut2 kaki tangan. Masuk rumah, mandi, makan, tgk tv jap pastu tidur.
Another week of this, aku rasa mau aku pengsan... or end up jadi ibu yang garang.
Achik Neen, if you're reading this, sila balik weekend ini yea... take over duty.
Amz
Here we go again... another round of morning sickness, smell revulsion, headache, hyper sensitivity. Yes,  we are about 11 weeks pregnant. I thought this time, it might get easier. Less vomiting, maybe? Erm, up to now .. rasa nya sama je macam yg lepas-lepas. Just that this time, I can handle it better. Alah bisa tegal biasa gitu.
And, since this is trimester break, I am having plenty of rest time. Aku tak tahulah aku tidur sehari berapa belas jam. Sampai sakit sengal satu badan. Am wondering, preggy ni boleh ke pegi spa urut badan sket? Bahaya ke tak eh?
Ayra is still breastfeeding, although we're trying to get her to wean due to 1. susu dah berkurangan - most of the time she'll drink from bottle, she needs 'nenen' more for comfort 2. it really make my morning sickness worse 3. she's one year old already and eats almost anything. The keyword here is TRYING. Sometimes, when she cries searching for 'nenen', aku mmg tak sampai hati kalau tak kasi. Even in sleep, she'll toss left and right all night long, untill she gets 'nenen' (selalunya at 3 or 4 am sbb aku terlalu kesian). We'll try again today.. and the day after... until she's ready.
Amz
a very short entry.
wishing all you selamat hari raya aidilfitri
mintak maaf atas segala kesalahan, apa2 yang tersinggung, terkasar bahasa dan perbuatan
lastly,
have a blast Hari Raya.

hehehe.. aku nak balik kampung pagi2 esok.
ho ho ho.. balik kampung...
ho ho ho.. balik kampung...
Amz
Alhamdulillah, tahun ini sekali lagi berpeluang menyambut ramadhan. Dah nak masuk minggu terakhir puasa baru sempat nak buat entry pasal puasa. Puasa tahun ni kira sederhana saja untuk kami sekeluarga. Takde lah meriah2 pegi berbuka kat hotel or restoren utk buffet ramadhan or hari2 pergi pasar ramadhan. Selalunya aku masak je kat rumah, kalau rajin pegi lah PaRam kecik dkt dgn rumah untuk beli kuih muih. Aku tak suka buat kuih, dan aku tak berapa expert buat kuih. Itu pasal aku suka beli. Masak mende lain ok ler.
Ajiq :-
Hari pertama puasa mmg yang paling mencabar untuk Ajiq. Aku balik kerja je suasana dalam rumah aku macam kecoh2 sket. Ramai orang di rumah masa ni, parents aku ada, adik2 pun ada. Diaorang ni pulak suka menyakat. Rupa2nya Ajiq tengah mengamok dlm bilik tv, baring atas lantai sambil merajuk. Nampak je muka aku, terus cakap "nak makan!!", pastu marah2, pastu nangis2. Siap ada aksi guling2 atas lantai. Muuahahahahaha. Lawak ler. Aku nak tergelak pun ada, tapi tahan je lah. Karang lagi bertambah amok dia. So, pujuk punya pujuk, dapat juga teruskan puasa sampai waktu berbuka. Hari ke-2 onwards, dah makin ok. Agaknya sbb petang2 sebelum berbuka dia akan pergi mandi. Aku usik jugak sambil tanya2 "Ajiq minum air masa mandi tak?" - sbb aku tengok segar semacam je. Idea minum masa mandi tu dia tahu masa tengok rancangan Nostalgia Ramadhan kat TV1 sebelum buka puasa. Ada ler artis mana bercerita dia buat gitu masa zaman dia kecik2. Tak boleh percaya sangat budak2 ni, senang terikut, kan?
Ayra :-
Ayra, masa mula2 puasa, time sahur dia bangun sekali dgn kitaorang. Tapi sekarang dah tak bangun, tidur jer sampai ke pagi. Agaknya bangun pun takde pape, baik ler dia sambung tidurtanpa gangguan. Kitaorang pun mmg tidur depan TV kat bawah je, senang nak bangun sahur. Pertengahan puasa, Ayra tak sihat. Demam, muntah, batuk, selsema semua ada. Kesian si kecik sorang ni. Sekarang dah makin ok, aku pulak yg berjangkit. Hmm.. seksi ler suara aku sekarang. hihihii...
Amz
Warning: This posting contains harsh words based on this blogger's emotion. Sila jangan baca kalau sayang pahala puasa anda. Hehehehe

Since aku pindah ke puchong 7 years ago, mmg aku suka pegi tesco. Kalau nak banding dgn giant or carrefour, aku prefer tesco. But, for the last 2 visits to tesco, mmg aku disappointed sangat. First, aku pegi one sunday (saje tukar jadual buat grocery shopping sunday sbb saturday kan 'no plastic bag'day kat selangor ni), dah penuh trolley kami ambik barang, tup2 masa nak bayar tu cashier tak kasik plastic bag (of course le aku tak bawak shopping bag sendiri sbb itu hari ahad). Bila ku mintak, dia cakap mulai that day, sunday pun kena charge 20 sen per plastic bag, arahan kerajaan selangor. Aku macam bengang jugak, pesal takde kasitau awal2, kat tv ke suratkhabar ke. Terpaksalah kitaorang 'beli' plastic bag. The next week, aku beli groceries kat carrefour pulak, sama le, on sunday (pun, lupa bawak shopping bag). Time nak bayar tu aku pun dah ready2 le nak bayar plastic bag , aleh2 cashier tu cakap saturday je yg kena bayar. DUH! TESCO NI TIPU AKU KE APA???
Then, latest visit tadi, ada pulak pekerja area ikan tu kurang ajar dengan aku. Masa nak timbang segala belian ikan tu aku nampak le ada sorang je pekerja and ramai lah customer kerumun dia. Takde sistem Q, okay, masa aku pegi tu. So, aku pun pegilah berdiri kat belakang2 tu. Then, aku 'lari' pegi ambik udang kejap. Datang balik, still ada orang kerumun di kiri kanan. Aku nampak side kiri tu macam sikit orang, kat side kanan macam ramai orang, so, logik le aku pegi ke sebelah kiri.  Sambil berdiri tu aku pun tanya le, "takde tempat lain ke nak timbang ni?". Si perempuan tukang timbang ni diam je. Dia layan le 2 orang kat depan aku tu. Bila sampai turn aku, dia buat boo layan je. Aku pun tunggu lama jugak le but dia asyik layan org sebelah kanan je. Tetiba aku dengar dari mulut dia "Tak beratur tu memang lah lambat". Aik?? bila masa pulak ada sistem barisan, and kalaupun ada, bila masa pulak barisan hanya sebelah kanan? Ada ke aku tak tunggu turn aku kat sebelah kiri ni? (kan ke aku tunggu 2 org yg sebelum aku tu selesai dulu). Kenapa 2 orang lain tu dia layan je,tiba2 nak carik pasal dengan aku. Menyirap darah aku,okay!, on the spot aku angkat semua plastik ikan udang sotong yg aku nak beli hari ni aku campak kat depan muka dia, pastu aku blah! Kurang ajar punya perempuan. Mmg PKM #@%$#$%^& lah pompuan tukang timbang kat tesco hari ni. Ko rasa ko besar diri sangat ke dapat kerja sebagai tukang timbang ikan kat tesco tu! Kalau nak buat secara adil, biarlah sistemetik, letak signboard besar2 kat mana tpt org nak Q? Ini, signboard pun tarak, apa pun tarak. Dah le perangai kurang ajor. Muka tu tak yah cakap lah. Mmg macam PKM, hokey! Senyum sikit pun takde. Customer service 0%. Hish!!! 
Ha, plastik beg hari ni free pulak, eventho sunday. Pehal kejap charge org 20 sen kejap FOC. Apa kes?
Teruk betul lah tesco sekarang ni.
Everytime aku pegi sana sekarang ni, mesti aku stress.
Malas dah aku nak pegi lagi kat sana.
Amz
Amz
Image from here.

Considering Big Bro's achievement in bahasa arab at school for the mid year exam was ..urm, quite bad, we decided to get help. One-to-one tuisyen for bahasa arab and mengaji.
At the moment (while I'm typing this), he is having his lesson - the Ustazah is teaching him about air-air bersuci. Snippets of the lesson:
Ustazah: Antara air-air untuk bersuci
BBro: (menyampuk) Bersuci tu apa?
Ustazah: Haa.. bersuci tu (sambung lesson). Antara air-air yang boleh di gunakan untuk bersuci adalah air hujan,..
BBro: Air hujan boleh ke?
Ustazah: boleh.
BBro: alaaa, takkan boleh? Kalau kena air hujan kan nanti demam.
Ustazah: Boleh. Air hujan, air paip,
BBro: Boleh minum ke?
....
muuahahahaha... penat le Ustazah nak jawab soalan2 cepu emas BBro.
....
(sambung lesson, this time pasal malaikat)
Ustazah: Jibrail, Mikail, Izrail,..
BBro: (menyampuk lagi) hah?Israil? Tak kan malaikat Israil tu jahat?
Ustazah: Bukan Israil... IZrail, lepas huruf I tu huruf Z, bukan S.
BBro: ohhh...
....
muhahahaha
Labels: 0 comments |
Amz
If your baby has a t-shirt that has become too short but still fit, this is an easy way to transform it into something useful again.
For this, we need an old t-shirt (this white t-shirt was too short for the Little Miss now - kalau pakai, nampak belly button gitu), some cloth (I used a cotton printed kain ela) rectangle in shape and a sewing machine (mine, I bought it for less than 70 ringgit at tesco, it is very small but suit my level of sewing also).
Oh yes, I am an absolute beginner in sewing. Used to learn a bit of sewing during kemahiran hidup class in school, then an attempt to make my own baju kurung, which I abandoned at the last stage - kat part nak jahit leher tu, urgh! don't have that much patience to finish that off - leceh sungguh. That pretty much sum up my experience with a sewing, except for an occasional jahit butang tercabut or seluar terkoyak.
Sometimes, we buang tebiat... entah kenapa, tiba2 aku terasa macam nak menjahit.
This was an easy project. Plenty of tutorial on the web, such as this one here.
And some time later.... TA DA!!!
I made this t-shirt dress for the Little Miss.
Macammana?
Ada bakat kah? hhihihihi...
Labels: 3 comments |
Amz
For father's day, the kids (erm.. mummy actually) ordered a personalized mug for Daddy. It arrived on Friday, Big Bro terus kasi kat Daddy. It is a magic mug. On normal temperature, it is black in color - just like any ordinary black mug. When fill up with hot water .. .tada!! Daddy can see the pic (below) of the kids. haa... kan magic gitu!
Anyway, on Sunday, dalam kelam kabut pegi klinik, ada yang sakit gusi, ada yang kena inject - this forgetful Mummy forgot about Father's day.
This is for Daddy - Selamat Hari Bapa. You know how much you mean to us. We love you!
Amz
My firstborn is now a big brother. If life with one kid is hard, with two kids... it is harder. Of course, when we decide to expand this family, we know what we are getting ourselves into. There will be sleepless nights, frequent visit to paed's clinic, messy house, stains on work cloth when you're already late for work, etc. Life is even more chaotic than before. I am like.. forever, all the time tired. My shoulder ache every morning from not-so natural sleeping position because the Little Miss wants to breastfeed all night long. And the Big Bro, eventhough he's big enough to understand that Mummy and Daddy need to give more attention to the Little Miss, sometimes, he still somewhat subconciously vying for attention. He's only 6 and 1/2. Not even 7 years old yet. But, right now, when I'm awake while both of them were sleeping so peacefully, I know that it's all worth it. When they're frightened or scared  and only want their Mummy, it's worth it.
Big Bro started the new school term this morning with a toothache - his first molar is about to make an appearance. Kesian! He's been coughing for a couple of days now coz the swollen gum has somehow affected his tonsils, which are highly sensitive. His diet now consist of porridge a.k.a bubur nasi and mash potato and spaghetti kuah putih (carbonara). Kuah merah tak nak, nak makan yang putih aje.
Big Bro has shown us some results from the mid term exam. Maths 94% - yea! good work!, Science 98% - even better! and Pendidikan Islam 82%  - okay lah. And for his Bahasa Arab, not high expectation there as he told us " ada 7 soalan, jawab satu je" adoilah anak aku ni, mmg hancur bahasa arab! So, we're getting an Ustazah to teach him 'mengaji' (P. Islam and Iqra') and bahasa arab every Tuesday afternoon. Kena tuisyen jugak lah sbb teruk benar progress in these subjects. I'm still trying to coax him to agree to go to tae-kwando and swimming classes for now. Still no success.
As for the Little Miss, she's almost 9 months now. She can hold her toy in one hand and pass it to the other hand. She likes to play with the Astro remote and she knows which one is the good working remote and which one is the broken remote. No tipu-ing her with the broken remote. She can sit unassisted for a short while now. She can move around by rolling her body. No crawling yet. We think she might be too lazy to learn how to crawl. If she wants to get one toy and can't reach it, she cries and someone will get it for her, or pick her up. Lazy or not, we'll let her progress at her own pace. Her vocabulary now consist of em-mae (mummy), ma-am (mamam = eat) and brumm (car = jalan-jalan). She loves to go brumm brumm. Wake-up in the morning.. brum brum. In the evening ... brum brum.
Labels: , 2 comments |
Amz
When you're young, you're at your optimum performance, at least, w.r.t. to your memory. When I was younger, I could recall almost one whole chapter of my history textbook - not word by word, but the sub-chapters and sub-sub-chapters and the contents of the paragraphs. Now, age is getting to me. Juggling motherhood (to two children - at the moment) and a career, it looks like I cannot escape from forgetting something every other day. My children are growing up so fast... I'm afraid I might not be able to remember the important moments of our lives if I rely only on my memory .Putting those moments in writing might help. I hope.