Amz
dulu2, time cuti sekolah ke tak cuti sekolah ke, pada aku sama je sbb tak effect aku nyer jadual. Tapi, semenjak Haziq masuk darjah satu, baru lah terasa pasal cuti sekolah ni. Mula2 awal2 tahun tu... kelam kabut jugak tanya orang bila cuti; tanya anak sendiri tak blh percaya sangat.. al maklum, budak darjah satu, kadang2 apa2 mesej dari pihak sekolah lupa aje nak bagitau (surat dari cikgu pun boleh hilang). Ada ler sekali dua, kami as parents ni, kena call kawan2 bertanya pasal events kat sekolah. Sometimes, kawan2 punya jawapan pun "sama ler anak aku, aku baru ingat nak tanya kau" ... muuahahahahaha.
Back to cuti sekolah.. cuti hujung tahun ni, since lama cutinya, kesian pulak nak biarkan Haziq duduk rumah jer sepanjang cuti. But, as parents yg bukan kerja kat sekolah, bukannya kitaorang ada cuti, so, kena lah pikirkan cara lain nak isi masa cuti sekolah anak.
1. Hantar anak balik kampung - No, tak jadi. Sbb anak2 sedara dah ramai di 'pos' balik kampung, aku dengar suara mak aku pun mcm dah letih jer jaga cucu2 lain. Rumah 'opah' yg dekat, Haziq pulak takmo pegi. Maklum ler dekat, selalu blh jumpa. Eksyen dia.
2. Program cuti sekolah - macam kem hafazan or sewaktu dgnnya. Either aku terlambat nak register or time tak convenient utk aku nak hantar dan ambik. The least we can do, continue kelas mengaji Iqra kat rumah seminggu sekali.
3. Swimming class - ini last minute nyer arrangement kat area office aku. Haziq join on 2nd lesson, tp ok, dia blh ikut. By the end of the lesson, dah blh berenang 2 meter (Haziq cakap 5m tp aku tgk cikgu swimming tu tulis 2m). Yang ini convenient utk aku, lepas class Haziq boleh rehat2 dlm bilik aku sementara nak tunggu aku siap kerja and balik rumah.
4. Weekends - buatlah apa2 aktiviti yg Haziq suka; a trip to Aquaria, tgk wayang or most of the time - jalan2 tak buat pape esp kat shopping mall (ini, Mami Haziq punya kesukaan).

Ayra ... dia ikut ajer. Asalkan boleh keluar jalan2 naik kereta, dia dah happy.
She's not walking... yet!. Sebenarnya, kalau dia nak, dia dah boleh berjalan 2 or 3 langkah sendiri or kalau ada orang pegang sebelah tangan dia, laju jer dia jalan. But, on her own. mmg dia tak nak. Either tak confident or dia mmg malas. Kalau paksa2 dia, sure nangis. So far, we just let her have her way... she'll walk when she's really ready.
Bercakap.. no problem in this area. Macam2 dah boleh sebut ... ammi or mi mi (mummy), diddi (daddy), bang (abang), pun, mis mis , min min (prune, kismis, vitamin - all her fav, hari2 nak makan ni), e ek (egg - but sometimes, makanan lain pun ayra sebut e ek jugak), bat (ubat), tik (cantik esp when refering to rantai (yg cantik) ), bebek (bibik), pah (opah or phone( apa kaitan pah and phone, aku pun tatau)), kakak. Also, she can say 2 words like "nak Diddi" "nak kong" (nak dokong), "air cak" (air masak).
She also can understand when asked to do something, like yesterday, I was talking to her and Haziq, in long sentences, about her holding two slices of apple and give one to Abang. And she did it! Paham dah...

As for me, good news .. no more morning sickness. yeah! maka  bermula lah sesi menggemukkan badan cik puan ini. hehehehe. asyik2 ler lapar. datang opis siap bawak bekal, in case aku lapar sebelum lunchtime. Sekarang ni, tiba2 aku suka makan yang manis2: kismis, coklat, ice cream. Still cannot tolerate fish.
At 20 weeks, yg tak bestnya... asyik2 nak kena ke toilet. letih tau.