Amz


Entry ini adalan utk catatan development Adik (macam rajin je buat catatan, padahal ada ler dua tiga kali setahun.. hehehe).
Genap umur 4 bulan @ 16 ogos, adik dah boleh meniarap sendiri. yea!!!!
sebelum ni mmg dia berusaha keras nak meniarap, letak jer kat bawah mesti nak mengiring ke tepi, lepas tu terkial2 tangan dan kaki dia (on one side only) nak kasik momentum utk terbalikkan badan. Kalau ada orang kesian (selalunya si Abang lah yg terlebih kesian kat Adik) maka adalah yg tolong adik tiarapkan badan. Kali ni, dlm dia terkial2 tu, tiba2 terbalik sendiri. Eh, dah meniarap? kebetulan kot.. Tak lama lepas tu sekali lagi ... kalau 2X, mmg bukan kebetulan. Tukang report nya adalah MakCik - mummy sibuk buat mende lain time tu.
Lepas tu bila biarkan Adik cuba sendiri... terkial2 lagi. "Kalau ada bantal lagi senang, takde bantal susah sikit dia nak tiarapkan badan" ohhh, gitu pulak yea. Kiranya, Adik boleh meniarap tp kena ada bantal lapik kepala. Okaylahhh... macam2 mana pun, asalkan dah boleh.
yea yea yea!
Labels: 1 comments |
Amz
Malam ini rumah sunyi sepi.
Adik dah tidur. Nampak tanda putih2 kat muka Adik? Itu adalah kapur yg dicalitkan kat tpt gigital nyamuk. Apa rasional nya letak kapur aku pun tak sure. Maybe sbb kapur beralkali kot. Yg penting di sini, habis muka dan kepala si kenit ni kena gigit nyamuk semalam. Sekarang tengah tidur kekenyangan sebab baru lepas minum susu. Sebijik macam perangai Abang - bila kenyang, mata pun berat. Hehehe...


Ini pulak si Abang ... lagi awal tidur dari Adik. Lepas orang bukak puasa dia dah belayar ke alam mimpi. Dah dua hari tak puasa, sebab sakit tekak sampai tak ada suara. Petang semalam na bercakap pun suara tak keluar, hari ini slightly better but suara masih serak. Dlm gambar tu, dia tertidur dgn kereta-kereta kecil nya. Nampak tak kain kecil kat atas kepala tu, ha... itu lah hasil projek jahitan yang di buat khas utk Abang - cozy car mat. More on this project will be posted in my new sewing blog later.

Mana orang lain? Kakak dah kena 'kidnap' ke rumah Opah. Memang sunyi rumah kalau Kakak tak ada. Selalunya mulut dia lah paling riuh. Sekarang ni phase Kakak suka bercerita ikut imaginasi sendiri. Bukan main lagi petah cerita itu ini, tapi ada saja element yang tak pernah terjadi. Contohnya, kalau tanya kenapa kakak menangis, nanti dia cakap abang buat, padahal abang nya ada kat sekolah masa tu. Hihihihihi... suka hati dia ajelah tokok tambah cerita.
En K berbuka di luar atas urusan kerja. Tinggal aku berbuka puasa dgn Bibik aje lah. Malas masak, beli bihun goreng sorang sebungkus, murtabak, kuih muih sket, cukup lah. Itu pun dah kenyang.
Labels: 0 comments |
Amz

image from here

Azra sudah hampir berumur 4 bulan, and this mummy sedang menghadapi krisis keguguran rambut... chronic hair loss problem. Sekali sikat rambut luruh segenggam, kat getah ikat rambut pun melekat rambut gugur, kalau shampoo rambut pun penuh kat drain tempat keluar air tu. oh my... oh my... semakin botak lah mami yang mmg sedia ala2 botak ni. Risau hokey.. sbb rambut kan mahkota wanita. kalau sudah botak... takde lah mahkota lagi. huhuhu...tak best.
Pagi ini pun sama, lepas mandi and sikat rambut... adalah dekat 2 kepul rambut gugur. ohh emm geee. i think i need help. Tak boleh jadi... kena cari bantuan en gugel ... postpartum hair loss.. a few click click later, here's what I find out from here:


Many new moms notice hair loss - sometimes quite dramatic - around three months postpartum. This is a normal - and temporary - postpartum change that is unrelated to breastfeeding.
Following is how the hair growth cycle works:
All hair has a growth phase, termed anagen, and a resting phase, telogen. On the scalp, anagen lasts approximately 3 years, while telogen lasts roughly 3 months, although there can be wide variation in these times between individuals. During telogen, the resting hair remains in the follicle until it is pushed out by growth of a new anagen hair.
-- 
from Telogen Effluvium by Elizabeth CW Hughes, MD
Normally, around 85-95% of your hair is in the growth phase at any point in time, but the hormonal changes during pregnancy stimulate an increase in the percentage of hairs in the growth phase. As a result, many women enjoy thicker hair during pregnancy, as more hairs than normal are growing and fewer than normal are resting/shedding.
With the birth of your baby (and the hormonal changes that accompany birth), a larger number of hairs than normal enter the resting phase. Since the resting phase is followed by hair shedding (and regrowth), new mothers will experience greater than normal hair loss once the resting phase ends.
Postpartum hair loss commonly starts at around three months after birth. The amount of time between childbirth and the onset of shedding corresponds to the length of the resting phase of hair growth (between 1 and 6 months, with an average of three months). The hair loss can seem more extreme if your hair grew much more than normal during pregnancy, or if you have long hair. Most women will return to their usual hair growth cycle within six months, or between 6 and 12 months after birth.
If you feel that your hair loss is greater than the norm, or if things are not back to normal by the time your baby is 12 months old, then see your doctor. Excessive hair loss can be caused by common and easy-to-remedy postpartum conditions such as hypothyroidism (low thyroid hormone) or iron-deficiency anemia.

What can you do while you wait for your hair to return to its normal growth cycle?

  • Get a good haircut. Some moms choose this time to get a shorter haircut or one that requires less care.
  • Experiment with different hairstyles.
  • A good quality shampoo and conditioner may help.
  • Try different styling products, such as mousses or texturizers that "bulk up" the appearance of your hair.
  • Avoid using a brush or comb that pulls or stresses the hair.
  • multivitamin/mineral supplement may be helpful. Make sure you're getting enough protein.
fuh, sebenarnya problem ini adalah normal. lega! Okay, so now i'm off to cut my hair short. Dan berdoa agar tidak menjadi botak chin (korang tahu ke sapa botak chin ni?) sementara nak tunggu Azra berumur setahun. 


Ini lah parts and parcels of being a woman and a mother. Man doesn't suffer like this, nak anak, esok lusa isteri keluarkan anak, senang! Kesian kesian kan lah isteri korang yea.

p.s: En K, you might want to expect to see this mommy with a new haircut petang nanti yea. Sila jangan terkejut.
Amz
Amz
Hari ni dah masuk hari ke 5 berpuasa. Resolution to eat healthy is somewhat ... goyah. Dah beli banyak fruits and vegetables masa start puasa- the vegetable eating-part is quite easy, as it was part of lauk pauk, but the fruits part is quite difficult. Rasa macam tak boleh nak makan buah lagi dah lepas bukak puasa... mostly sbb dah kenyang. Melantak tak hengat time berbuka. Yang rajin makan buah adalah Kakak . Compared to Abang, she ate more fruits and vege. (Mami dgn Dedi pun sama lahh.. tak makan buah... hehehe) Abang pulak, cedukkan sayur masuk pinggan, dia tolak pegi tepi2. mmg tak luak lah sayur tu. kalau ada sesape tegur, baru lah nak masuk dlm mulut secebis. Kakak... mmg suka makan sayur. Takde masalah. Dia buat ratah aje sayur2 tu.

This year masuk tahun ke-2 Abang berpuasa. Tahun lepas hampir penuh, with the exception of one or two days. This year harapnya dapatlah puasa penuh. Dah makin biasa berpuasa, takde lagi episod guling-guling atas lantai bila Mami balik kerja petang-petang. Cuma, bila Kakak makan depan dia, mulalah tak tahan godaan. Merengek-rengek mintak nak makan. Kesian...Takpe, belajar tahan godaan.
Malam2 ikut Dedi pergi terawih kat surau. Ada satu malam tu, lepas berbuka terus tertidur. Sebijik macam cerita Upin Ipin. Kesian tengok dia.
Mami tak ikut pergi terawih sbb Kakak tak nak duduk diam-diam. Dah cuba 2x, tapi bila jer nak masuk saf, dia pun nak mintak dukung. Kalau tak angkat, mulalah menangis. Kalau dah angkat, boleh pulak cakap-cakap komen macam2 ... sabaaarrrr je lah. Balik rumah ajer lah kalau macam tu punya cerita. Tahun depan cuba lagi.Tunggu besar sket.
Cerita pasal anak-anak, favourite diaorang sekarang ni Upin Ipin. Sebelum bukak puasa, dlm pukul 7 gitu, ada upin ipin kat tv. Mami &Dedi pun tumpang tengok sekali esp. kalau ada episod yang belum pernah tengok lagi. Hahahaha... best jugak layan kartun ni. Macammana aku tau episod tu dah pernah keluar ke belum? ha... sebabnya tiap2 malam sebelum tidur Dedi bukak Upin Ipin, kira macam bedtime story utk si Kakak. Tengoklah sampai dia tertidur. Terngiang2 kat telinga lagu upin ipin tu. Dialog pun dah boleh hafal. Banyak pengaruh Upin Ipin ni. Salah satu nye pasal puasa:
Abang: Kenapa Haziq je kena puasa, kenapa Kakak tak puasa?
Mami/Dedi: Sebab dia kecik lagi. (conversation ni adalah berulang kali, rasanya macam tiap2 hari kena repeat  mende ni - kadang2 aku jawab, kadang2 en k jawab)
Abang: Habis.. upin ipin  tu kecik jugak, boleh jer puasa.
Mami/Dedi: Upin ipin tu dah tadika, kakak kan baru berapa tahun...
duh...macam-macam lah budak-budak ni kan.

Adik .. dah 3 bulan setengah, setakat ni baik jer... main sendiri, tidur sendiri, layan diri sendiri. Kesian, dah #3 kan, gitulah nasib badan. kesian kesian kesian. Dah hampir2 nak meniarap, tapi belum berjaya lagi. Dah pandai buat bunyi mcm sembang-sembang... dari gaya bunyi2an tu, ada harapan jadi peramah bila besar nanti. Berat dah 6.78 kg, timbang masa pegi ambik immunisation injection kat dr chan hari ahad sebelum puasa ari tu. Adik mok mok, kata Kakak. This time ambik triple antigen + rotavirus 2nd dose + pneumoccocal 1st dose. Kena 2 jarum; satu kiri satu kanan. Melalak habis2an lah Adik. Rotavirus titis dlm mulut. Pun melalak jugak. Dengar satu klinik. Tapi aku pikir senang ambik semua sekali gus sbb nak pegi klinik dr chan skrg ni ambik masa jugak, dah call buat registration pun kena tunggu dlm 40 minit. kalau tak call, alamat lagi lama lah nak kena tunggu. kalau tiap2 bulan nak buat rutin gitu... malas ler, tak kose nak tunggu lama-lama dua tiga kali. tambah2 bulan puasa ni kan. leceh. Adik nangis dlm 2,3 minit jer.

Anecdote:
Satu petang tu, sambil tengok tv - aku tengah kusyuk tengok tv ni. Adik baring kat sebelah dan Kakak ada kat tepi adik, tengah main sorang2. Tiba2 aku maca terdengar Kakak cakap "pipi mok mok.. pipi mok mok", bila pusing tengok, rupa2nya dia tengah picit2 pipi adik dia yang tembam tu sambil cakap pipi mok mok. hahahahaha.... kesian lah adik.
Labels: 4 comments |
Amz
Ramadhan has come, and alhamdulillah thanks to Allah that I have this opportunity to once again embrace this blessed month. This year, en K and I have decided to be moderate i.e. berhemah dan bersederhana, especially vis-a-vis food for berbuka (break fasting) and sahur. First day of sahur, we just had white rice, ikan keli masak cili and sayur campur, with hot tea. For berbuka, I originally planned to cook some nasi tomato, but seing that my maid had defrosted the ikan siakap (seabass/ giant perch), we decided on siakap steam halia & lemon (aku nak masak siakap steam halia tapi limau nipis takde, lemon je ada - campur aje lah), kangkung goreng belacan, vegetable soup and fried omelette; I reserve the nasi tomato menu for another day. Not that I am keen on cooking these days, but a mom has to feed her family, right? Karang ada yang kebuluran pulak.
My new hobby is...... sewing!
hahahaha.... tengah obses dapat mesin baru. yes, we bought the machine, a present for me from en K (very... very belated birthday present - complaint heh! at least dapat jugak hadiah drpd takde langsung ).
I love it! I love it! I love it!
Some of my works - making pyjamas for my 3 darlings.(mood show off .. muuhahaahaa).


That being said,

Salam ramadhan untuk semua!
Labels: 3 comments |
Amz
Nak buat sesuatu hendaklah berfikir dahulu
Nak beli barang hendaklah buat research dahulu, barulah boleh jadi pengguna yang bijak... ceewahh, macam slogan pulak lah yea.
Ini, kisah mesin jahit lagi lah... what else? dah obses macam ini lah kekdahnya.
Since sekarang aku kena kerja hari sabtu (iyeeee... sungguhlah tidak best bila kena kerja time weekend), maka aku ambik hari ini, khamis, sebagai hari aku berpoya-poya. kenapa bukan hari jumaat? sebab hari jumaat adalah hari aku bersiap2 sedia utk kerja hari sabtu aku... hehehehe, biasa ler, last minute! bersiap sedia awal2 karang aku lupa lah pulak skrip. Lepas pegi berpoya-poya - hokey, aku pegi grocery shopping aje pun; note kecik, best jugak beli barang2 weekday, takde orang. no stress. - on the way back, tetiba terpandang satu sign-board kedai mesin jahit, ala, yang menawan keluarga bahagia tuuu, so terkial-kial cepat-cepat carik simpang nak corner masuk. semestinya kereta belakang dan tepi sumpah seranah aku... hehehehe, sesuka hati je slow kereta 5km/j sbb carik simpang masuk tak jumpa. tak kesah.. sebab hari ni makcik senah nak buat kajian pasal mesin jahit. pakcik dolah nak hon kereta pun hon aje lah...
masuk kedai, tanya tokey:
  • ada jual mesin 2nd hand tak? errr..mesin jahit
  • ada, tapi model lama sikit, harga paling murah dlm 600.
  • ayoohh, mahalnya. bajet saya 200 saje, ada ke?
  • takde. <--- isi penting #1 : 2nd hand pun mahal, better beli baru, kan?
  • kalau ada mesin lama jenis berkaki tu, kalau bukak kepala dia, boleh pasang motor ke? (apa aku cuba tanya kat sini, kalau mesin jenis berkabinet tu, boleh tak dia jadikan portable. tapi, ayat aku.. ampun.. tonggang langgang. nasib baik le tokey kedai tu paham)
  • boleh. kos nya dalam 300 lebih lah. <--- isi penting #2:modify mesin mak yg lama pun mahal jugak. baik beli baru jer.
senario lepas itu adalah aku mulalah membelek2 model2 mesin jahit baru kat kedai tu. ok jugak, tapi masih agak bulky lah mesin portable ni. (iye lahh.. aku still bandingkan dengan mesin kenit aku yg dah rosak tu. memanglah rasa besar). model paling basic and murah dlm 700+.  dalam katalog ada pulak tunjuk model baru jenis berkomputer yg akan keluar bulan ogos. harga pun maybe agak murah. hmm... perlu kah aku tunggu?
balik rumah, ada sedikit rasa tak puas hati...
aku cuba repair mesin jahit kenit tu lagi sekali.
tiada harapan.
tidak dapat di selamatkan lagi.
so... kena lah beli baru kot.
just in case aku terasa nak menjahit nanti (macamlah ada banyak masa lapang yeee)
berangan nak jahit baju kurung untuk si kakak &si adik.
nak beli, bajet dlm 100. mahal hokey considering baju diaorang cinonet je. pastu nak pakai sekali dua jer, pastu mesti tak muat dah.
nak tempah, upah saje dah 50+ ker 70+ masa tanya tailor, belum campur harga kain
so, kalau aku jahit sendiri, tahun ni dah jimat kos 100.
kalau harga mesin 1000, 1000-100 tinggal 900 lagi.
erm.. dlm 10 tahun boleh lah cover harga mesin tu .... hahahahahahaaa... itu logik aku lah. kes menjahit setahun sekali.
Amz
entry ni takde kena mengena dengan kisah cinta monyet ke cinta tak monyet ke. sebenarnya ini adalah kisah obsession yang terbaru aku. Aku ni jenis yg kejap2 obses dgn mende A, pastu kejap2 obses dengan mende B... banyak obsession gitu.
dua tiga hari ni hari2 bukak google, forum etc utk cari info pasal mesin jahit. nak jadi cerita, mesin jahit kecik comel aku tu dah rosak. dunno why or how, tetiba org cakap rosak. as mummygyver (macam mcgyver hokey) aku pun ambik screwdriver, berpandukan guide kat internet, bukaklah mesin jahit mini tu. korek sana korek sini... rupa2nya tempat letak bobbin kat bawah tu macam patah. maklum ler mesin jahit ni plastik je, so kalau jatuh boleh lah pastik tu patah. murah ler katakann.. walaupun murah tapi dah banyak jasa. R.I.P yea "smart lady" - brand mesin. kesian... kesian... kesian...
pastu, obses pulak bukak mudah, google sana sini - nak carik mesin jahit 2nd hand or yg baru murah2 je. Aku pun bukannya pandai jahit. Kadang2 jer aku menjahit pun - ada ler setahun dua tiga kali, muuuahahahaha, bibik aku yg selalu guna mesin tu. Tak banyak nak di jual, kalau ada pun mahal ( >300 , bajet aku 300 jek) or mesin jenis lama. Yg lama tu... umah mak aku ada 2, tapi camna nak bawak balik sini, kereta tak muat.
pastu... baca sana, baca sini, aku sudah jatuh hati dengan yang ini:
Brother NV-30 from LSN

mesin jahit zaman sekarang ni canggih, berkomputer. katanya, beginner pun boleh menjahit dgn baik.. uishh, teruja aku ni! kot2 lah lepas guna mesin ni boleh naik taraf jadik level intermediate ke.. hehehehe. Tapi, harganya pun canggih jugak ler.. RM1299. ... la la la .. nampak nyer lambat lagi lah aku nak dapat mesin ni. Beli mahal2 kalau jadi kes hangat-hangat taik ayam tak ke en.K ketuk kepala aku nanti.
But, aiii looiiiikeeeeee!! muchos muchos
beli lah kan satu... nak.. nak...

Amz
Sedar tak sedar, sekarang dah masuk hari ke-33 berpantang. Less than 2 weeks to go and then ... aku bebas!! Kali ni aku berpantang sendiri je lah. Al-maklum dah masuk kali ke-3, semua pun assume dah tahu, so pandai-pandai sendiri lah ye. To be honest, aku pun still blur jugak kadang2 bab nak berpantang ni.. kalau tak call org tanya, aku tanya enik gugel je lah.

Kali ni bersalin normal jugak. Biggest baby among my 3 children. Ha, tengok tu gambar Azra masa umur sebulan, tembam! Alhamdulillah, walaupun baby besar,time bersalin - intact i.e. takde episiotomy / koyak or berjahit. Rasa sengal-sengal 3,4, hari je, lepas tu dah ok. Recovery process agak cepat kali ni. Persediaan aku kali ni:

a. Utk lepas bersalin, aku pakai New Mama Bottom Spray from here tiap2 kali pergi toilet. Utk kurangkan rasa tak selesa. Lepas spray tu, rasa sejuk je. In fact, sebelum bersalin lagi aku dah pakai spray ni sbb masalah buasir.

b. Untuk masalah buasir ni, macam-macam ubat aku dah ready kan. Berdasarkan pengalaman 2x bersalin, ini memang lah part yang paling menyakitkan semasa berpantang. Seksa hokey kalau kena buasir ni. Walaupun aku makan satu mangkuk sayur sawi sehari, aku still ada masalah sembelit, dan akan menambahkan masalah buasir. Sampai berdarah menitik2, hokey. Sakit tau!! Pendek cerita, utk tidak menyeksa diri sendiri, aku guna:
 - duphalac : ini utk soften the stool, mintak dari doktor lepas bersalin.
- daflon : untuk kurangkan bengkak, pun doktor kasik
- minyak rox oasis: boleh beli kat kedai jamu je
- phytonatal : ubat lepas bersalin, and mmg bagus utk melawaskan pembuangan yea
*selepas 5 hari, dah nampak kesan. lega...*

c.Set bersalin NR: ikut keserasian badan, aku pakai yang ini aje. Senang dan mudah.

Pagi2 bertungku kejap (kalau aku terasa rajin). tapi bertungku ni sangatlah mengantuk.. asyik nak lelap je mata.
Mandi daun2 - jangan tanya aku daun apa yg di rebus. aku tak tau. kadang2 campur dengan uncang cuci herbanika (since tak habis2 lagi, baik guna kan, hahaha..suka hati je)
Akar herbanika : buat utk minum2, campur dengan madu satu sudu, minum sebelum breakfast, lunch, dinner and bila2 teringat nak minum.
Bab air, aku mmg takde pantang2.
Amz
Amz
Bila bercakap pasal persediaan untuk bersalin, kali ni aku macam relax jer. Since gap anak kali ni agak dekat, banyak barang yg masih boleh di pakai. Rasa macam takde apa dah nak di beli esp kelengkapan untuk baby. Yang tinggal nak beli maybe diapers, botol susu, minyak telon, baby wipes and.... erm, itu jelah kot.
Kelengkapan mami baby ni, yang paling penting:
1. Set bersalin - last time ambik Nona Roguy, rasanya this time sama jugak lah. Aku dah siap2 register utk online membership (charge 30 sen je), senang nak beli barang nanti. Dulu, tengah2 pantang minyak herbaneka tu habis. Kenalah pegi beli kat kiosk jamu. Mahal!
2. Bengkung - minggu lepas aku survey bengkung. Yang aku dah ada bengkung jenis zig zag tu. This time rasanya nak beli bengkung tali (belum order) and bengkung zap (dah order kat sayangnyamama). Bengkung zap ni nak di pakai masa kat hospital, masa baru2 lepas bersalin before balik rumah. Kalau tak pakai, mmg rasa macam nak terjatuh isi perut. Dah balik rumah, baru boleh berbengkung betul2. Kena ada at least 2, utk tukar2 bila di basuh. On top of that, aku dah pesan mak aku srh bawak bengkung yg ada herba kat dalam, yg ni org tpt aku panggil barut je sbb dia kecik je, ada 3 tali jer pun.. fungsi utama nya adalah ubat yg ada kat dalam tu. Haa... so, ada 4 jenis bengkung utk aku pakai masa dalam pantang nanti, dgn harapan perut aku yang moncet ini akan kempis lah. Gila bengkung ke hapa aku ni?

oh yea, utk sapa2 yang nak checklist lengkap, bolehlah download dari website ini or klik kat gambar2 di bawah. Bagus tau author website ni, dia rajin buat ebook and kasi kat orang lain... all for free! Aku dah download checklist ibu and baby and panduan berpantang.Terima kasih banyak-banyak Pn Hanis. Banyak lagi info berguna kat situ yang blh di jadikan panduan.
 

Amz
Everytime aku kena pegi KL, mesti aku suspen sbb selalunya aku akan tersesat. Blame it on the roadsigns yang entah hape-hape, no GPS navi (en suami, bila nak pasang satu kat kereta ku?) and kepala aku yg tak boleh nak 'register' bab2 jalan ni (lagi dlm shopping mall aku sesat, inikan pulak KL).
So, this morning aku terpaksa pegi meeting kat KL. Highlight kat word terpaksa tu, kalau tak terpaksa, takdenya aku suka suki nak pegi sana sendiri. Aku pernah terpusing2 kat area bukit bintang tu selama sejam, tak sampai2 jugak kat jalan sultan ismail. pergh.. mmg aku gerun sket le nak pegi area2 sana tu.
Pagi ni, kena pegi jalan stonor.
hookaay... tengok peta yang aku dah download siap2 kat laptop, dekat je dgn jalan tun razak. kalau setakat jln tun razak tu aku blh sampai, ambik je mex keluar kat situ, no problem. yg problem nya lepas2 tu lah.. aku mmg blur.
dari jln tun razak, aku pun dgn segala ke'siputan' slow nyer masuk lorong kiri sekali (kereta2 belakang aku sure dah menyumpah2, apa aku kesah? yg nak sesat pastu bukan diaorang tapi aku). tup tup lagi 5 meter dari satu simpang, ada signboard belok kiri utk ke jln stonor. sign board tu plak letak lepas simpang tu. Kalau ikut logik, sign board dulu baru simpang, kan? hmm, nak turn sini ke nak turn simpang lepas ni? Tapi, sign board kat msia ni bukan nya ikut logik sgt, main suka hati diaorang je yang letak. Dah banyak kali aku terkena. Nekad, aku turn je kat situ. Fuh! sib baik betul.
Di pendekkan cerita, dlm 2 jam setengah, aku ke kl, ada meeting, then be back here kat opis ... yes! yes! sudah tidak sesat lagi.
Tapi, utk ke jln stonor tu je lah. Jangan suruh aku ke tempat lain pulak.
Amz
aku baru je bukak pagar and nak masuk dlm kereta bila bibik aku bagitau ada orang dari rumah depan baru je buang sampah kat depan rumah aku - kat tgh jalan berhadapan dgn pagar rumah aku.
haipp! memang betul ler ada selonggok sampah sarap kat situ. Apa kes pulak jiran depan aku ni buang sampah kat sini? imagine sampah yang dah 4 hari tak kutip (cuti raya cina lori sampah tak datang) ada kat depan rumah aku. Orang depan ni gila ke hapa? Tak boleh buang kat rumah sendiri ke? Hangin le aku pepagi ni.
Aku tengok kat rumah tu, sedap2 ada sorang pompuan berbaju kuning tengah cuci tempat sampah. Berjalan le aku ke sana, terus tanya kenapa dia buang sampah depan rumah aku. Diplomatik tak aku? Konflik baru nak bermula ni...
Dia cakap, tak, bukan dia yang buang tapi orang sampah.
Huh, orang sampah?
Orang yg kerja kutip sampah, yang pakai baju kuning. Dia yang buang situ. Tak percaya tanya uncle sebelah tu.
Oookaayyy... aku senyap je - nak percaya ke tidak ni?, jalan balik kat rumah aku dulu sambil aku pikir.
.....
Tipu tu Ibu, saya nampak sendiri dia yang berjalan dtg sini buang sampah, lepas tu balik ke rumah dia. Baju kuning tu, baju dia lah. Bibik aku report balik. Dia - merujuk pada bibik rumah depan yg pakai baju kuning, sama dgn warna baju org buang sampah.
Aku tengok kiri kanan depan belakang, takde kelibat lori sampah pun. Selalunya, kalau diaorang kelaurkan sampah tu, lori sure ada kat hujung jalan je. Hmm... time ni aku tengah pikir ni, nak mengamuk ke nak biarkan je. Nak tanya uncle2 kat situ, sumer dah masuk rumah. Kalau kucing or anjing koyakkan pastik2 sampah tu, sure penuh sampah sarap depan pagar aku. Nanti orang ingat aku pulak yang pengotor buang sampah merata2. Lagi satu, secara logiknya, kalau orang kutip sampah tu nak letak sampah kat situ, sure dia keluarkan sampah dari semua rumah, pesal plak dari satu rumah je. Tak logik!
Ok ler, aku suruh bibik aku letak sampah tu kat kat atas rumput tapi jauh sket dari rumah aku, takdelah depan rumah aku but lebih dekat dgn rumah depan tu.
Eeeuuuiii... berair2, busuk and penuh ulat2 atas jalan depan rumah aku. yuck! yuck! nasib baik aku takde morning sickness dah, kalau tak, sure aku muntah kat situ.
Pastu, tiba2, Mem rumah depan tu bukak pintu, aku tak nampak muka dia tapi aku nampak le tangan dia - gaya macam marah le sbb sampah tu sekarang kat area depan rumah dia sket.
Ha! tau pun ko nak marah kalau orang letak sampah dekat dengan rumah ko pulak. Kalau tak puas hati, meh sini, kita gaduh. Nekad aku dah time ni. Gaduh pun gaduh la.
Aku tunggu je depan rumah aku tu. Tak keluar2 jugak dari rumah dia.
Lepas 5 minit macam tu, aku nampak lori sampah lalu. OK, bagus, blh aku soal jawab dgn orang kutip sampah ni plak.
"Awak ke yang letak sampah kat depan sini?"
Budak kutip sampah tu angguk, sengah2. muda lagi budaknya, dlm belasan tahun kot. Aku cekak pinggang.
"Kenapa buat macam tu? Ni.. berair, berulat .. habis kotor depan rumah saya. Kucing pun dah koyakkan plastik2 sampah tu. Bersepah sampah"
"Mintak maaf kak, dia baru kerja" Pekerja lain pulak backup budak ni.
"Lain kali jangan letak sini lagi. Biar je lah kat dlm tempat sampah tu sampai lori datang. Ni, habis kotor. Sapa nak cuci?" pot pet pot pet (lantak le korang kena leter, sapa suruh buat aku marah pepagi Isnin ni)
....
Ok, kesimpulan aku... mula2 budak sampah tu angkut sampah dari tong sampah jiran aku letak depan rumah aku (ni, bibik aku tak nampak). Pastu, budak sampah tu tak sempat nak keluarkan sampah dari rumah lain, pekerja lain suruh dia stop jangan buat gitu. Pastu, bibik rumah depan tu bawak keluar pulak plastik sampah lagi pegi tambah kat longgokkan sampah tu (ini yang bibik aku nampak). Kebetulan, baju dua2 tu kaler kuning.
Dem!
Budak sampah ni dah buatkan aku berkonflik dengan jiran aku, di sebabkan sampah. Mmg sampah betul lah.
Ok, aku malas nak pikir, lantak lah.. konflik pun konflik lah.
Amz
Aku ni, ada aktiviti kegemaran ikut musim. Mcm... musim aku gila memasak, hari-hari pun aku nak masak, macam2 resepi aku nak cuba... pastu datang pulak musim aku gila nak bakar membakar, bukan bakar rumah, ok.. ha, baking tu. satu masa tu, keje aku, buat cupcakes jer. asyik2 pegi kedai bake with yen kat puchong tu beli mende2 buat cupcake and icing nyer. penat ler En. K dgn haziq makan cupcakes. Tu, belum cerita pasal ekperimen aku buat kek. Kalau jadi, ok ler. Kalau tak jadi, buang tong sampah je la.
Baca novel pun ikut musim jugak sekarang. . .tapi, tak macam dulu2 ler, aku dah tak beli kat kedai buku. zaman sekarang ni, main download masuk telefon jer, pastu mengadap lah lama2 baca. kurang best sket berbanding baca buku betul, tp, bayangkan lah, kalau pegi bercuti, nak mengangkut buku2 yg berat berbanding bawak je hp tu yg blh simpan berpuluh2 buku. Aku pilih yang ringan je lah.

Kegilaan aku yang terbaru : drama korea.
ha.. satu cerita je aku tengok tiap2 petang. pukul 5 jer kalau aku still kat opis, mesti dah panas bontot nak kena balik... sebab cerita aku tu start pukul 5.30. Time aku tgk tv ni, kanak2 tak di benarkan mengacau. Time2 lain, mmg ler aku takde chance nak conquer tv kat rumah tu. Kalau tak bukak cerita kartun utk budak2, bapak budak yang control remote. Berbalik kat cerita korea, cerita yang aku tgk, satu jer ... tapi bibik aku, dua tiga cerita dia  tgk. Kalau time aku sampai rumah tu, mesti cerita korea aku dah siap ter'on' - sah2 sebelum tu dia melangut tgk cerita lain. Ini tak boleh jadi.. lawan tokey ni!
Aku bukannya nak tengok hari2... ingatkan nak cari dvd, tapi aku tak jumpa dvd cerita ni yang ada english subtitle. Kalau mandarin sub tu ada ler.. tapi aku tak paham ler nanti tgk cerita ni. Baik aku tgk version bisu je. Nak tak tak.. terpaksa lah tengok jugak (macam ler ada orang paksa aku mengadap tv tu tiap2 petang kan? alasan je nih.. )

Lagi satu kegilaan aku sekarang, beli barang online. Maklumler, nak jejalan shopping lama2 sekarang ni aku sakit pinggang, kaki bengkak, latest appt, ada pulak placenta previa sket (sikit jer, so hopefully by next appt dah takde lagi) ... so, shopping di alam maya jer lah. ok jugak, sehari dua lepas tu barang sampai kat depan pintu rumah. Convenient!. Yang tak berapa best, nak kena bayar postage cost, yang kekadang agak mahal compared to barang yang di beli. Kalau kumpul bebanyak barang, baru berbaloi.
Aku pernah jugak survey2 grocery shopping online site macam doorstep (amboilahh... malas sungguh lah sekarang ni, itu pun nak online jugak ke? ) Keputusan survey aku, walaupun diaorang offer free delivery, harga sesetengah barang adalah agak mahal - ini kalau nak banding aku pegi beli kat supermarket sendiri.  Kepelbagaian barang agak terhad - ada barang yang aku nak tapi takde jual kat situ. Tapi, kalau macam time aku dlm pantang ke nanti and takde orang nak pegi beli barang, boleh lah kot aku guna service diaorang ni. Order malam, esok tghari sampai.
Ape yang aku pernah beli online:
- barang baby : baju, kasut, puting baby, moon walker (bende ni utk latih ayra berjalan - kan ari tu dia macam takmo jalan sendiri, kenalah cari gajet utk bantu), and car seat.
- utk diri sendiri : baju and tudung. murah woo beli tudung online, esp kalau beli banyak2.
- mende lain : pizza, tiket wayang, tiket bas, tiket kapal terbang

Ni pun nak shopping online lagi ni...
Amz
Selamat Tahun Baru!
terlambat jer aku nak posting utk tahun 2011 ni. biasa lah, hujung tahun sibuk dgn cuti, awal tahun pulak sibuk dgn anak sekolah. Mmg kelam kabut sket utk 1st week of the new school session... itu pun anak aku dah darjah 2. kalau darjah 1 (macam thn lepas), mmg sah2 le aku kena ber'kampung' seminggu kat sekolah.

cerita pasal sekolah
hari khamis 30/12: on the way balik, aku singgah kedai buku sekolah, niat di hati nak beli buku awal2, takdelah aku kelam kabut 1st day bukak sekolah nanti. Sampai sekolah, pak guard kasitau, kedai buku dah tutup (operating hours 9 pg - 1 ptg, ceh.. awalnya tutup, ingat mak bapak ni tak kena pegi opis ke?). Pak guard tu suruh dtg ari sabtu sbb esoknya tutup sbb public hol Msia menang bola. So.. hari sabtu aku pun pegi le sekolah lagi sekali. tengok-tengok kedai buku tu tutup. Pak guard (ni orang yang sama masa hari khamis tu) tu cakap hari jumaat bukak, hari ni tutup. Wtf!! Hari jumaat ke hari sabtu? cakap macam mabuk todi je..  sia2 tenaga aku bangun awal pepagi sabtu.
Esoknya ahad.. hari orientasi. ha.. sekolah anak aku ni, orientasinya dari darjah 1 sampai darjah 6. Lagi sekali aku kena bangun awal di hari cuti. Siapkan haziq pakai uniform sekolah. Persiapan sekolah dia tahun ni takdelah meriah sangat. Dah belajar dari pengalaman tahun lepas.
  • Baju beli 2 pasang je + lelain still boleh pakai dari tahun lepas (sebab tahun lepas mid-year gitu kena beli baru, ketat dan senteng esp seluar. cepat membesar anak aku ni). Brand pun yg jual kat jusco jer - aku tak beli canggih tahun ni (tahun lepas bodoh lagi.. muuahaha). Pada aku, 'rapport qualite prix' dia tak berbaloi. mahal! ada ke baju kemeja budak sampai 20 ringgit lebih. aku ingat dulu, baju sekolah aku harga berapa ringgit je. tu pun, kadang2 mak aku jahit sendiri. kadang2 je beli. er, aku nak jahit sendiri tak kose lah. mana aku reti. Hatta nak potong kaki seluar pun aku hantar tailor. muhahahaaa. bibik ku komen, "kalau ibu ada mesia jahit yang elok, saya boleh jahitkan aja" iyee bik.. tapi yang nak beli mesia jahitnya bukan ibu.. tapi minta sama bapak. iye tak bapaknye?
  • Kasut pun 2 pasang je (tahun lepas beli 5 pasang - 3 pasang yg murah, lepas seminggu mmg koyak rabak, lagi 2 pasang tahan sampai tgh tahun. pastu kena beli lagi 2 pasang sbb ketat dan koyak rabak jugak - isk! ganas ler budak ni pakai kasut sekolah). Kang tgh tahun entah2 kena beli lagi.
  • Beg sekolah - last year pun kena beli 2 kali. Mula2 aku beli beg ben 10, brand swan, ada ler dlm 70 ke 80 ringgit, jenis ada roda tu. Lepas 3 bulan, pemegang patah dan koyak. Ceh.. quality tak padan dengan harga. Pastu, aku beli kat kedai apek time balik kampung. murah le sket, tp still dlm 50 ringgit. Tahun ni, dia request nak beg yg takde roda (fuh! lega, murah sket kan dari yg ada roda tu) sbb kelas dia kat tingkat 2, senang nak angkut naik. So... cari nyer cari, ada beg transformer (tema kartun mesti wajib ada), harga pun murah jer, 1/3 dari harga swan tu - tu belum tolak diskaun jusco tu (iye! aku suka shopping kat jusco jer. tak mahal sangat). aku banding2 dgn brand swan tu.. nampak material kain lebih kurang je. Hehehe.. jimat duit. Kalau rosak lepas 3 months pun, takde lah terasa rugi sangat aku nak belikan yg baru.
  •  Alat tulis - ada beli yg ok sket, ada yang brand supermarket je. Tahukah anda, pensel kaler cap carrefour (yg panjang, 12 batang) hanya berharga 2 ringgit sekotak. Murah seehh... wpun aku dah beli yg lain kat jusco masa jcard day, aku beli lagi 2 kotak, buat 'spare'. Alat tulis ni mesti kena spare nyer ... sentiasa akan hilang or 'pupus' (anak aku suka asah pensel or kaler pensel dia, sehari je blh kontot sampai tak boleh pakai dah). aku harap dah naik darjah 2 ni, pandai lah sket dia 'jimat' alat tulis dia.
Sambung pasal sekolah.. sampai je sekolah aku terus beratur nak beli buku. En. K pegi kelas lepas perhimpunan utk settle kan bayaran yuran. Sejam aku beratur... pun tak sampai2 turn lagi, padahal depan aku tu ada dlm 6 or 7 orang je. Isk.. isk... mmg aku dah bengang dengan kedai buku ni.. lagilah bertambah bengang aku. En. K turun, aku suruh dia ganti tpt aku beratur, aku gi duduk sbb dah sakit2 pinggang aku berdiri. Dah sampai turn, order2 buku yg di kehendaki... ada pulak buku yang tak cukup. Diaorang ni tak kira ke berapa orang murid kat sekolah, nape tak order cukup2. Laaagilah aku bengang. Tak pasal-pasal kena pegi kedai buku lagi sekali lepas ni. Sungguh tak efisyen.
Dah settle semua, balik rumah dlm pukul 9.30.
Esoknya, hari isnin, just hantar haziq sampai pintu pagar je. tak payah nak kelam kabut.
Tghari pegi lagi sekolah, kali ni nak tengok kan haziq naik transport utk balik sekolah. Tahun lepas naik van, tahun ni naik kereta sorang akak tu sbb akak tu akan hantar ke kafa jugak sebelah petang. Jadual haziq sekarang sibuk le.. balik sekolah kul 1, pkl 3 pegi kafa sampai kul 5, then sambung mengaji kat situ jugak sampai kul 6. Lepas dinner buat homework. By 8.30 or 9, confirm dah hanyut di bawa mimpi. Letih wooo jadi budak sekolah.

cerita pasal ayra
ayra sekarang, kadang2 bahasakan diri dia adik, kadang2 kakak., kadang2 baby. Aku rasa dia confuse lah... sbb aku pun panggil dia macam2, ala2 confuse jugak. hahahaha.
  • Dah makin banyak cakap. Kalau naik kereta, rajinlah sembang dengan 'diddi'. kejap2 panggil 'diddi' bagitau something, kadang2 apemende dia nak cerita pun kitaorang tak paham... cakap jerman jugak ada. 
  • Bab berjalan... hmmm, masih belum berjalan. tapi dah boleh berjalan. ada one time tu, dia berjalan dlm 10 langkah, crossing our living room. tapi itu ler, 99% of the time, kalau suruh jalan, dia akan duduk and merangkak or menangis suruh org pegang tangan. Risau okehh... pesal lah anak aku yang sorang ni. ada problem kah? Minggu lepas aku tanya dr chan pasal ni. nothing to worry, as long as we know she can walk. baiklah kalau begitu. adik nak tatih pegang tangan or merangkak, haa.. mami biarkan. kang adik dah boring, adik jalanlah kot.
  • Kadang2, bila biarkan dia main sorang2, dia suka imitate apa orang buat. contohnya, letak tangan kat telinga sambil cakap "yo.. yo" senyap kejap. pastu 'cakap jerman' sambil kejap2 duduk, kejap2 bangun. konon2 tgh sembang telefon lah tu. muuahahahaha.
  • "E ek" - merujuk kepada segala macam kekotoran. termasuklah jerawat kat muka sesiapa yang dukung dia. ari tu adik aku dukung dia... aleh2 dia tgk muka, then cakap "e ek" sambil pandang2 kat area berjerawat tu. muuuahahahahahaha... sungguh lah aku tergelak kat situ.
panjang le pulak entry kali ni.
...