Amz
Sedar tak sedar, minggu ni dah mula cuti sekolah. Persoalan paling penting untuk aku  -anak nak letak mana masa cuti sekolah ni? Yang kedua penting - program cuti sekolah untuk anak.
Menjawab soalan pertama:
nak kena tanya tempat transit, tapi haruslah jawapan tak memberansangkan. dah nama nya tempat transit, time cuti sekolah budak tak pergi sekolah - so, no transit. Mungkin boleh hantar jugak kat sana, tapi kena extra charge lah. kat bandar ni macam ni lah... semua nak kira duit. takde duit tak jalan. Aku rasa paling senang, bawa lah anak aku ni datang opis setiap hari. (sorry boss, saya takde maid kat rumah dah, takkan nak tinggal anak saya sesorang. Be OK with it! Tak OK, kang aku resign kang)
Dan juga menjawab soalan kedua:
program cuti sekolah - dah ikut datang opis kan, plan aku hari-hari nak suruh Haziq buat revision. heheheheheee... ha, kan dah kena. sapa suruh ikut Mummy datang office kan. Takkan hari-hari nak tengok Running Man je kerja nya.
Sebenarnya, tujuan aku nak catch up segala pembelajaran yang dia untuk setahun dua yang lepas. Prestasi semasa tu agak menurun, walaupun masih maintain kelas paling atas. Ada sekali tu, aku pergi report card day, lambat lah sikit sampai kat sekolah tu, dapat nombor giliran 20.
Bising Haziq pot pet kat aku, "nape mami lambat? kawan-kawan ramai yang dah balik"
Aku jawab balik "Dah Haziq pun dapat number 20, mummy ambik numbor 20 lah. Lain kali kalau dapat number 40, jadi lah orang yang last sekali balik"
Muhahahahaha....
That year, tak dapat 5A pun. Banyak subject merosot.
Rupa-rupanya, anak aku ni rabun.
Tak pelik di situ. Aku pun pakai spek. En K pun pakai spek.
Yang pelik... masih sekolah kebangsaaan dah kena pakai spek?
Kata ophthalmologist tu, mata dia ni sensitive pada cahaya. (ohh..patut lah tak boleh panas, kalau panas jer mesti ada tahi mata). Tambah pulak suka gosok mata, suka mengadap screen komputer and tv. Rabun lah. Kena pakai spek yg tinted sket. Power pun tinggi dah... dlm 200+. ermm.. aku pakai power banyak tu pun masa dah nak habis hujung2 masa mengaji U dulu.
Aduhaiiii anak...
memang Mummy rasa bersalah, sebab tak detect awal rabun mata tu. Kalau detect awal, mungkin tak teruk macam ni.
haruslah kat sekolah dalam kelas tu tak nampak apa yg cikgu tulis kat papan hitam. cikgu pulak suka letak dia kat belakang, kat sebelah meja guru (susun atur dalam kelas, papan hitam di depan, meja guru di belakang, tak macam zaman aku sekolah dulu, papan hitam dan meja guru kat depan)... sebab dia ni suka berjalan-jalan, jenis tak reti duduk diam.
awal tahun ni, aku pesan kat cikgu kelas, letak dia kat depan, sebab dia ni rabun.
Alhamdulillah, ada peningkatan. Exam hujung tahun ni dapat 5A, and tempat ke-3 keseluruhan.
Tapi itulah.. aku still tak puas hati.
Nak kena buat revision balik utk yg last year punya syllabus - mungkin ada bahagian yang dia tak paham sebab tak berapa nampak dalam kelas.
....
Untuk minggu ni, ada program kat tempat keje aku ni, untuk budak-budak - Kids Game Lab. Something fun for him to do. Belajar buat game.
Asyik main game je.
Sekarang, sila buat sendiri.
Heh... mentang-mentanglah Mummy kamu ni cikgu IT, anak pun kena train area2 IT jugak ke? 


Itu pasal si Abang,
untuk si Kakak.. pun minggu yang sibuk untuk dia.
Hari ni pegi lawatan, esok pun lawatan.
Risau nak kasi pegi lawatan.. baru 4+ tahun pun. Lucky, ada polis escort. Dan, dekat aje pun. Dalam area kawasan perumahan jugak. Hari ni dia pergi Domino's. Best kot sbb boleh makan pizza.

Yang takde program.. si Adik - tak di benarkan ikut lawatan sebab di bawah 3 tahun. Kesian Adik... pagi tadi dah nangis masa nak turun kereta. Selalu nya dia happy aje nak pergi taska. Hari ni lain pulak mood nya. Siap kena dukung masuk ke taska. Hu hu hu..
Takpe lah Adik, kalau ada masa, hari cuti Mummy bawak pergi jalan-jalan.

Amz
Dah masuk hujung tahun pun. Cepat sungguh masa berlalu. Banyak perkara yang berlaku dalam hidup aku sekarang ni.
Yang utama: Bibik-less
Bulan puasa hari tu, aku fired bibik aku yang dah kerja dekat dalam setahun setengah dengan aku. Sebabnya.. aku dapat tahu dia suka cubit2 jerit2 kat si adik kalau dia tak nak tidur siang. Helllloooo... aku gaji dia bukan untuk cubit anak2 aku. Kalau si adik tak tidur, dia pun tak dapat tidur siang lah. GRRRRRR!!! Hangin aku bila dapat tahu. Lepas edisi siasat di jalankan, dapat tahu pulak ada sedara dia yang datang rumah time aku kat opis. Kalau tadi baru darah mula panas kan... time ni dah mendidih menggelegak darah aku.
Suka hati kepala bapak mak ko... rumah aku, ko suka suki bawak stranger yg aku tak kenal datang ye!! 
Bukan aku tak pernah bagitau.. selalu aku bagi tau dia before aku pegi keje, time aku takde, jangan kasi sesiapa masuk rumah. kunci pagar, kunci pintu semua.
Damn!!! memang dasar tak boleh buat baik.
Di pendekkan cerita, sila kemas baju, esok lusa beli tiket kapal terbang, balik Indon. Malas aku nak simpan lama2 kalau dah mula buat perangai.
...
Tapi, aku ni kadang-kadang buat keputusan tak pikir panjang kan...
dah takde bibik.. sapa nak jaga anak-anak aku?
Cari bibik baru... test dua tiga orang... semua hampeh. depan agen apa-apa syarat semua ok.
"Kontrak kerja mesti 2 tahun ya"
Angguk.
Bawak balik rumah... sembang-sembang keluarlah cerita macam-macam.. "sebenarnya Ibu, saya cuma mahu kerja sekejap saja. Nanti suami saya mahu datang Malaeesiyaa.. saya mahu ikut suami saya kerja"
Dah ada pengakuan macam tu.. ko nak cakap apa? Aku nak paksa dia kerja sampai cukup kotrak 2 tahun.. tak pasal2 dia lari ikut laki dia tinggal anak2 dalam rumah time aku kat opis. Nak ambik kerja sekejap.. tak berbaloi nak bayar agent 7k 8k.
Aku orang ikut logik.. bayar banyak tu.. kalau kerja bawah 2 tahun, memang tak balik modal. Itu.. belum lagi jenis yang demand nak gaji 700 or 800.
Last2... hantar balik.
Cuba pulak cari yang local.
Ini pulak.. tipah tertipuuuu..... konon nya dia ni orang tengah lah, boleh bawak pembantu dari kuala krai. tapi nak mintak deposit dlm beberap ratus. aku mula2 macam was,2 tapi lepas dapat no phone, no ic and nama penuh, akhirnya terpercaya jugak selepas aku call sembang2 dgn perempuan itu. bayar lah jugak sket.... tunggulah bibik nya sampai........ sampai hari ni tak sampai.
memang dasar pemakan duit haram. aku memang tak halal duit aku.
Ni detail si penipu itu:
Rohani Binti Hamzah@Ariffin
Alamat: d/a azman abdullah unit rekod perubatan h.u.s.m jln raja perempuan zainab 2 kuala krai kelantan
No IC: 750910-03-5310

*Jika ada sesiapa kenal perempuan ini, sampai kan pesan aku ... selagi tak pulangkan duit aku, aku takkan halalkan walau sesen pun. Moga2 Allah aku beri balasan yang setimpal dengan perbuatan dia kat aku.
.................

Stress hokey... stress... kena tipu pulak tu... lagi stresssss...

Sebenarnya anak-anak aku ok jer.. seronok diaorang pergi taska, ramai kawan, banyak aktiviti. Utk si abang, takde hal sangat, balik sekolah terus transit kat tpt kafa. mandi makan kat sana instead of balik rumah.
Yang tak larat nya.... mak diaorang ni lah.
Pegi opis... keje banyak.
Balik rumah... uruskan anak2, masak, kemas. Walaupun di bantu oleh En K and si abang... aku letih. Letih... stresssssssssssssssssssssssss.............
kadang-kadang rasa nak masuk dalam kepompong.. duduk diam2 tak payah gerak-gerak... takde bunyi bising.
Entah lah...
mungkin pada orang lain kerja-kerja rumah ni biasa-biasa aje.. takde hal, boleh buat.
tapi aku..
tak boleh..
tengok dapur bersepah ... serabut
tengok kain baju menggunung... serabut
baru nak duduk seminit.. kena bangun balik... ada ajer kerja nak kena settle.
Rasa macam takde rehat. Kat opis sibuk, kat rumah sibuk.
Senang cerita..
AKU BUKAN SUPERMOM!