Amz
Dah masuk hujung tahun pun. Cepat sungguh masa berlalu. Banyak perkara yang berlaku dalam hidup aku sekarang ni.
Yang utama: Bibik-less
Bulan puasa hari tu, aku fired bibik aku yang dah kerja dekat dalam setahun setengah dengan aku. Sebabnya.. aku dapat tahu dia suka cubit2 jerit2 kat si adik kalau dia tak nak tidur siang. Helllloooo... aku gaji dia bukan untuk cubit anak2 aku. Kalau si adik tak tidur, dia pun tak dapat tidur siang lah. GRRRRRR!!! Hangin aku bila dapat tahu. Lepas edisi siasat di jalankan, dapat tahu pulak ada sedara dia yang datang rumah time aku kat opis. Kalau tadi baru darah mula panas kan... time ni dah mendidih menggelegak darah aku.
Suka hati kepala bapak mak ko... rumah aku, ko suka suki bawak stranger yg aku tak kenal datang ye!! 
Bukan aku tak pernah bagitau.. selalu aku bagi tau dia before aku pegi keje, time aku takde, jangan kasi sesiapa masuk rumah. kunci pagar, kunci pintu semua.
Damn!!! memang dasar tak boleh buat baik.
Di pendekkan cerita, sila kemas baju, esok lusa beli tiket kapal terbang, balik Indon. Malas aku nak simpan lama2 kalau dah mula buat perangai.
...
Tapi, aku ni kadang-kadang buat keputusan tak pikir panjang kan...
dah takde bibik.. sapa nak jaga anak-anak aku?
Cari bibik baru... test dua tiga orang... semua hampeh. depan agen apa-apa syarat semua ok.
"Kontrak kerja mesti 2 tahun ya"
Angguk.
Bawak balik rumah... sembang-sembang keluarlah cerita macam-macam.. "sebenarnya Ibu, saya cuma mahu kerja sekejap saja. Nanti suami saya mahu datang Malaeesiyaa.. saya mahu ikut suami saya kerja"
Dah ada pengakuan macam tu.. ko nak cakap apa? Aku nak paksa dia kerja sampai cukup kotrak 2 tahun.. tak pasal2 dia lari ikut laki dia tinggal anak2 dalam rumah time aku kat opis. Nak ambik kerja sekejap.. tak berbaloi nak bayar agent 7k 8k.
Aku orang ikut logik.. bayar banyak tu.. kalau kerja bawah 2 tahun, memang tak balik modal. Itu.. belum lagi jenis yang demand nak gaji 700 or 800.
Last2... hantar balik.
Cuba pulak cari yang local.
Ini pulak.. tipah tertipuuuu..... konon nya dia ni orang tengah lah, boleh bawak pembantu dari kuala krai. tapi nak mintak deposit dlm beberap ratus. aku mula2 macam was,2 tapi lepas dapat no phone, no ic and nama penuh, akhirnya terpercaya jugak selepas aku call sembang2 dgn perempuan itu. bayar lah jugak sket.... tunggulah bibik nya sampai........ sampai hari ni tak sampai.
memang dasar pemakan duit haram. aku memang tak halal duit aku.
Ni detail si penipu itu:
Rohani Binti Hamzah@Ariffin
Alamat: d/a azman abdullah unit rekod perubatan h.u.s.m jln raja perempuan zainab 2 kuala krai kelantan
No IC: 750910-03-5310

*Jika ada sesiapa kenal perempuan ini, sampai kan pesan aku ... selagi tak pulangkan duit aku, aku takkan halalkan walau sesen pun. Moga2 Allah aku beri balasan yang setimpal dengan perbuatan dia kat aku.
.................

Stress hokey... stress... kena tipu pulak tu... lagi stresssss...

Sebenarnya anak-anak aku ok jer.. seronok diaorang pergi taska, ramai kawan, banyak aktiviti. Utk si abang, takde hal sangat, balik sekolah terus transit kat tpt kafa. mandi makan kat sana instead of balik rumah.
Yang tak larat nya.... mak diaorang ni lah.
Pegi opis... keje banyak.
Balik rumah... uruskan anak2, masak, kemas. Walaupun di bantu oleh En K and si abang... aku letih. Letih... stresssssssssssssssssssssssss.............
kadang-kadang rasa nak masuk dalam kepompong.. duduk diam2 tak payah gerak-gerak... takde bunyi bising.
Entah lah...
mungkin pada orang lain kerja-kerja rumah ni biasa-biasa aje.. takde hal, boleh buat.
tapi aku..
tak boleh..
tengok dapur bersepah ... serabut
tengok kain baju menggunung... serabut
baru nak duduk seminit.. kena bangun balik... ada ajer kerja nak kena settle.
Rasa macam takde rehat. Kat opis sibuk, kat rumah sibuk.
Senang cerita..
AKU BUKAN SUPERMOM!



5 Responses
  1. Yan Says:

    alaa Norr!!!!!! :( meh sini aku peluk ko kuat2!!!!! So sori to hear..mmg penat..aku mmg respect abeh working mums esp yg takde helper..very very tiring emotionally esp. pikir keje lagik....i wish i could help in any way...maybe carik cleaner yg dtg weekend? stay strong, relax & breathe! insya'Allah all will get easier...i think you're great & im sure your kids still think u're SUPERMOM!! :))) xxoo


  2. Amz Says:

    yan: thanks dear.. .really need that hug! weekend cleaner mmg aku ambik, tapi itulahhhh... kalau ada superpower kan ke best.


  3. masyaallah!!!saya baru berurusan dgn perempuan yg bernama rohani binti hamzah...tp juz berbalas emel n die ada send kan ic n gambar die..ya allah...nasib baik tergerak hati google no ic die,n mcm2 penipuan dah dibuatnya...so sad...lepas ni mmg susah nak percayakan org lagi......


  4. Anonymous Says:

    hampir tertipu dgn org yg sama..huhu


  5. Amz Says:

    LJ Shoppe & Anonymous: Glad that my posting dapat tolong you all tak tertipu dengan perempuan itu. Btw, alamat dia sama tak dgn yg saya letak kat atas tu?